Zrození
​ Vampír je původním druhem, ze kterého se díky evoluci stali v pozdějších letech upíři. Vampír se narodí pouze lidem jenž nějak manipulovali s černou magií.

​ Krmení
​ Vampírům nestačí k obživě lidská krev. Potřebují krev nadpřirozených. Vampíři mohou pít i krev upírů či jiných vampírů. Krev polodémonů je pro ně však stále toxická.

​ Upíří mor (Vespertilio plaga)
- Nemoc přenosná slinami a krví.
- Nakažený upír/vampír pokouše člověka -> Člověk se morem nakazí -> Z nakaženého člověka se nakrmí upír/vampír -> Upír/vampír se nakazí..
- Na lidi nemá nemoc vliv, většinou nestihnou zjistit že vůbec nějakou nemoc měli. Jinak řečeno člověk je jenom přenašeč a nemocí není ohrožený.
- V nakaženém člověku se nemoc drží kolem dvou měsíců, po této době již nemoc v lidském těle nepřežije a člověk už přenašečem déle není.
- Podle přísunu krve trvá nemoc od 14 dní do 3 měsíců.
- Příznaky:
​ - Těžké dýchání
​ - Teploty
​ - Neustálá žízeň a hlad
​ - Po těle jsou vidět výrazné, černě zbarvené žíly(nejvíce na krku, podpaží, slabinách, pod koleny, na chodidlech, po loktech).
​ - V posledních dnech před smrtí má upír přes duhovku podivný šedý flek, který způsobuje špatné vidění.
- Léčba:
​ - Je třeba vyhledat mága, healera/bylinkáře který dokáže dát dohromady lék. Mezi lékaři totiž léčivo známé není.
​ - Někteří lidé říkají že nemoc dokáže i v posledním stádiu zastavit andělská krev.
​ - Je třeba aby měl upír přístup k nenakažené krvi co nejčastěji to půjde(ideálně každý den) - bez krve chřadne a průběh nemoci je mnohem rychlejší.
- Stádia:
1. První dny začíná být pro upíra velice těžké se ovládat a cítí neustálý hlad.
2. Přibližně čtvrtý den začínají horečky a špatně se dýchá a přichází o čich.
3. Po týdnu se ukazují první tmavé žíly na kůži.
4. Upír začíná silně chřadnout. Vzezřením připomínají spíše kostry potažené kůží. Někdy blouzní a mají halucinace.
5. V moment kdy se oči zakalí šedou skvrnou víme, že upírovi zbývá nanejvýše pár dní. V tuto dobu je upír oslepen a orientuje se pouze zvuky.

Slabiny
​ Na rozdíl od upírů se nikdy nepřizpůsobili slunečnímu záření, a proto je pro ně nebezpečné - přímo vražedné. Přímý kontakt se sluncem jim spaluje kůži a nepřímý kontakt (např. osvětlený pokoj) je oslabuje i přesto, že jsou ve stínu. Vzhledem k tomu, že nejsou schopni chodit na sluníčko, nemají ve dne zrovna dobrý zrak (pokud se vamp dostane ven s amuletem, vidí jen na krátkou vzdálenost). Na zabití vampíra nepostačí jen dřevěný kůl. Je třeba srdce prorazit stříbrem, a i z toho se častokráte vzpamatují. Nejjistější je vampírovi oddělit hlavu od těla. Každopádně je proti nim také obzvláště účinný oheň.

​ Schopnosti
​ Přes noc vidí bez sebemenšího problému. Jejich regenerace je silnější, než ta upíří, a na rozdíl od upírů jim buší srdce prakticky stejně rychle jako lidem. Vampíři jsou silou nad vlkodlaky, to se však mění při nošení amuletu nebo pokud vampír dlouho nejedl. Vampíři dokáží zhypnotizovat své oběti. Je třeba tuto schopnost často používat, jinak zůstane slabá a naprosto nepoužitelná. Pokud se vampír pokouší někoho zhypnotizovat, musí mít s osobou, kterou se snaží uvést do transu, přímý oční kontakt, musí být dost blízko na to, aby viděl bělmo oné osoby a nesmí se ani hnout. Hypnóza vydrží jen po dobu kdy má vamp oční kontakt s oním človíčkem. Ve chvíli kdy se přeruší, končí i hypnóza a oběť se probírá. Během několika vteřin poté je schopna zase plně ovládat svoje tělo. Jsou dlouhověcí.

Značkování
​ ​​Značkování není v tom smyslu který byste asi čekali. Každopádně jde o značení obětí. Je to zvyk spíše starších upířích rodů a starých upírů. Ne vždy se najde člověk nebo nadpřirozený který vám bude ochoten dávat svoji krev výměnou za svoji ochranu..ale stává se to. A přesně tyhle osůbky bývají upíry značení nějakou značkou. Značka je většinou tvořená technikou skarifikace a nebo cejchováním a vždy je umístěná v oblasti krku - tam kde se upír pravděpodobně zakousne.
Pokud není jizva dost výrazná na poprvé, je proces opakován. Nadpřirozené oběti jsou většinou značkovány i třikrát na stejném místě, než se jizva uchytí, případně zlatem/stříbrem, aby se zajistilo že jizva nezmizí.
Abyste měli představu jak může značka vypadat - staré, velké rody často vycejchovali svojí oběti třeba rodinný erb. Upíři kteří nejsou nějak extra známí do kůže obětí vyryli nějakou značku pro ně charakteristickou nebo písmeno kterým začínalo jejich jméno, případně mohli i svoje iniciály. Značka nesloužila ani tak k tomu aby jste poznali komu oběť již patří, ale ŽE někomu patří.
S těmito oběťmi je uzavřené jakési krevní pouto a smlouva, že upír bude svůj majetek chránit. Často mezi sebou mívají i hlubší vztah. Jinak řečeno..pokud pokoušete někoho v uličce a teprve pak si všimnete vyryté značky na kůži..modlete se aby se majitel oběti nezačal pídit po tom co se jeho majetku stalo. Mohli byste skončit jako oběť i vy..

​ Ochrana před sluncem
​ Je jedna možnost, jak se mohou chránit proti slunci, a to speciálním amuletem, který se dá získat jen od silného čaroděje. Je to ale něco za něco - pokud vampír bude nosit takový amulet, přijde o velikou část své síly, a padne tak na úroveň upírů.

Dr. Maxwell Gordon